
Studia podyplomowe
Bezpieczeństwo suplementów diety oraz żywności wzbogaconej
i specjalnego przeznaczenia
Jednostka prowadząca:
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
Adres do korespondencji: al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
( 12 662 47 46
* suplementy@urk.edu.pl
Opis studiów
Celem kształcenia na studiach jest zdobycie przez Słuchaczy wiedzy z zakresu suplementów diety, żywności wzbogaconej, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, z uwzględnieniem aspektów żywieniowych, toksykologicznych i analitycznych. Studia umożliwią Słuchaczom nabycie umiejętności określania ryzyka zdrowotnego wynikającego ze spożywania omawianych produktów, interpretacji wyników oznaczeń analitycznych tych produktów, a także oceny prawidłowości ich oznakowania w kontekście odpowiednich regulacji prawnych, w tym tych dotyczących oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.
Absolwent studiów podyplomowych będzie:
- posiadać wiedzę na temat składu suplementów diety, żywności wzbogaconej i specjalnego przeznaczenia,
- znać zapisy regulacji prawnych dotyczących wprowadzania ww. środków spożywczych do obrotu handlowego oraz obejmujących zasady urzędowej kontroli i zapewnienia bezpieczeństwa życia i zdrowia konsumentów,
- potrafił dobrać metody analityczne służące ocenie składu i bezpieczeństwa spożycia omawianych produktów,
- potrafił ocenić prawidłowość oznakowania, jak również zaprojektować nowy produkt z omawianych kategorii produktów oraz sporządzić odpowiednią dokumentację.
Adresaci studiów
- osoby zatrudnione w instytucjach zajmujących się kontrolą żywności i sprawujących nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności,
- dietetycy i pracownicy zakładów żywienia zbiorowego,
- pracownicy placówek dystrybuujących lub produkujących suplementy diety, żywność wzbogaconą lub żywność funkcjonalną,
- nauczyciele technologii żywności, towaroznawstwa i pokrewnych kierunków.
Plan studiów
- 2 semestry – zajęcia w formie dwudniowych (sobotnio-niedzielnych) zjazdów oraz w formie kształcenia na odległość (piątki, w godzinach popołudniowych),
- formy zajęć: wykłady (realizowane w formie zdalnej w czasie rzeczywistym), ćwiczenia laboratoryjne i projektowe oraz seminaria,
- łącznie 200 godzin dydaktycznych,
- 30 pkt ECTS,
- Przedmioty
Koszt studiów
4850 zł płatne w dwóch ratach (2425 PLN – I semestr, 2425 PLN – II semestr)
Rekrutacja
Rozpoczęcie rekrutacji: 19.06.2023 r.
Rekrutacja prowadzona jest przez internetowy system rekrutacji kandydatów na studia Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie – bezpośredni link do rekrutacji
Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
Serdecznie zapraszamy.
Sekretariat
mgr inż. Klaudia Kawa
Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
ul. Balicka 122 (pok. 1.66), 30-149 Kraków
( 12 662 47 46
* suplementy@urk.edu.pl
Kierownik studiów
Dr hab. inż. Sławomir Pietrzyk, prof. URK
( 12 662 48 38
* slawomir.pietrzyk@urk.edu.pl
1. Żywienie człowieka
2. Suplementy diety
3. Żywność wzbogacona
4. Żywność specjalnego przeznaczenia
5. Toksykologia żywności
6. Analiza jakościowa i ilościowa suplementów diety, żywności wzbogaconej i specjalnego przeznaczenia
7. Mikrobiologia
8. Dodatki do żywności
9. Zioła i przyprawy
10. Opakowania
11. Wymagania sanitarno-higieniczne w produkcji suplementów diety, żywności wzbogaconej i specjalnego przeznaczenia
12. Wprowadzanie nowego produktu na rynek