
Informacje dla kandydatów na studia podyplomowe
Wydział: Technologii Żywności
Katedra: Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
Telefon: 12 662 47 98,
Kierownik: dr hab. inż. Tomasz Tarko, prof. URK (t.tarko[a]urk.edu.pl)
Informacji udziela: dr inż Aneta Pater (a.pater[a]urk.edu.pl)
Charakterystyka studiów podyplomowych
Celem kształcenia w ramach studiów podyplomowych „Dyplomowany Enolog – technologia winiarska i miodosytnicza” jest przekazanie wiedzy studentom oraz nabycie przez nich umiejętności i kompetencji z technologii żywności, w szczególności technologii winiarskiej, a także podstaw uprawy wybranych owoców wykorzystywanych do produkcji win. Wykłady i ćwiczenia prowadzone będą przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego oraz specjalistów z dziedziny enologii. Program studiów obejmuje następujące moduły:
- biologia i uprawa roślin winiarskich,
- technologia produkcji wina,
- mikrobiologia i biochemia wina,
- analiza sensoryczna wraz z elementami degustacji,
- uwarunkowania prawne, procesy inwestycyjne, projektowanie winiarni i kontrola jakości w winiarni.
Zasady rekrutacji
Warunkiem zakwalifikowania na studium podyplomowe jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów wyższych lub licencjackich/inżynierskich oraz złożenie w sekretariacie następujących dokumentów:
- kserokopii dyplomu,
- podania do Kierownika studium,
- umowy o warunkach odpłatności za studia podyplomowe,
- fotografii
- kwestionariusza osobowego.
Sekretariat
dr inż. Aneta Pater
Wydział Technologii Żywności
Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
ul. Balicka 122 (pok. 1.120), 30-149 Kraków
tel. 12 662 48 00
e-mail a.pater[a]urk.edu.pl
Termin rekrutacji: Rekrutacja na studia podyplomowe Dyplomowany Enolog: Technologia Winiarska i Miodosytnicza, odbywa się od 15.06.2023 do 15.07.2023.
Koszt studiów: 5500 PLN, płatne w dwóch ratach (2750 PLN- I semestr i 2750PLN - II semestr)
Link do Internetowej Rejestracji Kandydatów
Liczba miejsc ograniczona- decyduje kolejność zgłoszenia. Serdecznie zapraszamy.