
Informacje dla kandydatów na studia podyplomowe
Wydział Technologii Żywności
Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Kierownik: Prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
Sekretariat: dr inż. Katarzyna Drzewowska
Adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
Telefon : 12 662 48 19, 12 662 48 14, 664 470 745
Email: katarzyna.drzewowska@urk.edu.pl
Informacji udziela: dr inż. Katarzyna Drzewowska, prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
Warunki przyjęcia:
- Ukończone studia wyższe I (w tym licencjat) lub II stopnia o dowolnym profilu,
- Dokonanie zgłoszenia rekrutacyjnego na stornie irk.urk.edu.pl
Jednocześnie informujemy, że opłata rekrutacyjna nie dotyczy kandydatów ubiegających się o przyjęcie na studia podyplomowe
Charakterystyka
Studia doskonalące obejmują 340 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń praktycznych oraz 40 pkt ECTS – zgodnie z Zarządzeniem Rektora nr 221/2019, z 20 grudnia 2019 r., w sprawie wprowadzenia zasad powoływania i organizacji kształcenia na studiach podyplomowych i kursach dokształcających w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Program studiów składa się z 2 następujących modułów kształcenia:
- Żywienie człowieka i dietetyka,
- Nowoczesne metody w technologii gastronomicznej i technologii żywności.
Studia doskonalące umożliwiają:
- zdobycie bądź doskonalenie wiedzy przedmiotowej przez absolwentów szkół wyższych o dowolnym profilu, z zakresu: Żywienia człowieka; Dietetyki; Nowoczesnej gastronomii oraz Nowoczesnych metod technologii żywności.
- doskonalenie wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i zagrożonego, bądź dotkniętego chronicznymi chorobami niezakaźnymi oraz wiedzy w zakresie profilaktyki zdrowotnej, umożliwiającej planowanie oraz organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu fizjologicznego.
Czas trwania - 3 semestry
Termin rozpoczęcia – październik lub styczeń/luty b.r.
Koszt studiów - 1900 zł/ 1 semestr
Szczegółowe informacje na stronie Wydziału w zakładce Dydaktyka / Studia podyplomowe
Przedmioty wchodzące w skład poszczególnych modułów wyszczególnione są w tabeli poniżej.
Studia Podyplomowe „Żywienie człowieka i dietetyka”
SEMESTR 1
Lp. |
Nazwa modułu |
Nazwa przedmiotu |
ECTS |
|
W tym |
||||
Łącznie wymiar godzin zajęć |
Wykłady |
Seminaria |
ćwiczenia |
||||||
Audytoryjne |
Specjalistyczne |
||||||||
1. |
Żywienie człowieka i dietetyka |
Żywienie człowieka z elementami fizjologii |
4 |
35 |
15 |
10 |
- |
10 |
|
2. |
Planowanie i ocena żywienia |
3 |
20 |
10 |
- |
- |
10 |
||
3. |
Nowoczesne metody w technologii gastronomicznej i technologii żywności |
Nowoczesna technologia gastronomiczna z elementami obsługi konsumenta |
3 |
30 |
10 |
5 |
- |
15 |
|
4. |
Higiena i toksykologia żywności |
3 |
25 |
20 |
- |
- |
5 |
||
5. |
Nowe trendy w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności |
2 |
25 |
15 |
- |
- |
10 |
||
RAZEM W SEMESTRZE |
15 |
135 |
70 |
15 |
- |
50 |
SEMESTR 2
Lp. |
Nazwa modułu |
Nazwa przedmiotu |
ECTS |
|
W tym |
|||||
Łącznie wymiar godzin zajęć |
Wykłady |
Seminaria |
ćwiczenia |
|||||||
Audytoryjne |
Specjalistyczne |
|||||||||
1. |
Żywienie człowieka i dietetyka
|
Patofizjologia |
1 |
5 |
5 |
- |
- |
- |
||
2. |
Bromatologia |
2 |
10 |
5 |
5 |
- |
- |
|||
3. |
Podstawy dietetyki |
5 |
45 |
20 |
10 |
- |
15 |
|||
4. |
Psychodietetyka |
3 |
25 |
10 |
5 |
- |
10 |
|||
5. |
Nowoczesne metody w technologii gastronomicznej i technologii żywności |
Higiena żywienia zbiorowego |
2 |
10 |
5 |
5 |
- |
- |
||
6. |
Ocena jakości żywności |
2 |
20 |
10 |
- |
- |
10 |
|||
RAZEM W SEMESTRZE |
15 |
115 |
55 |
25 |
- |
35 |
SEMESTR 3
Lp. |
Nazwa modułu |
Nazwa przedmiotu |
ECTS |
|
W tym |
|||
Łącznie wymiar godzin zajęć |
Wykłady |
Seminaria |
ćwiczenia |
|||||
Audytoryjne |
Specjalistyczne |
|||||||
1. |
Żywienie człowieka i dietetyka |
Dietetyka pediatryczna |
1 |
12 |
6 |
6 |
- |
- |
2. |
Dietetyka geriatryczna |
1 |
10 |
5 |
5 |
- |
- |
|
3. |
Żywienie sportowców |
1 |
10 |
5 |
5 |
- |
- |
|
4. |
Żywność niekonwencjonalna |
1 |
10 |
10 |
- |
- |
- |
|
5. |
Zioła przyprawowe i lecznicze w dietetyce |
1 |
10 |
10 |
- |
- |
- |
|
6. |
Nowoczesne metody w technologii gastronomicznej i technologii żywności |
Projektowanie i wyposażenie zakładów żywienia zbiorowego |
3 |
20 |
5 |
5 |
- |
10 |
7. |
Opakowania i znakowanie żywności |
1 |
8 |
5 |
3 |
- |
- |
|
8. |
Egzamin dyplomowy |
1 |
- |
- |
- |
- |
- |
|
RAZEM W SEMESTRZE |
10 |
80 |
46 |
24 |
- |
10 |