
Jednostka prowadząca:
Wydział: Wydział Rolniczo – Ekonomiczny
Katedra/Instytut : Instytut Produkcji Roślinnej – Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin
Adres: Al. Mickiewicza 21, 31 – 120 Kraków
Telefon : 12 662 43 82
E mail : kszur@ur.krakow.pl
Katedra Agrotechniki i Ekologii Rolniczej
Adres: Al. Mickiewicza 21, 31 – 120 Kraków
Telefon : 12 662 43 66
E mail: kaier@ur.krakow.pl
Kierownik: Prof. dr hab. Bogdan Kulig
Instytut Produkcji Roślinnej – Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin
Adres: Al. Mickiewicza 21, 31 – 120 Kraków
Telefon : 12 662 43 82
E mail : rrbkulig@cyf-kr.edu.pl
Informacji udzielają:
mgr inż. Elżbieta Kulig - Katedra Agrotechniki i Ekologii Rolniczej - kaier@ur.krakow.pl
mgr inż. Barbara Czekaj – Instytut Produkcji Roślinnej – kszur@ur.krakow.pl
Warunki przyjęcia:
- Warunkiem przyjęcia na Studia podyplomowe „Rolnictwo” jest złożenie (przesłanie) podania skierowanego do Dziekana Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego UR w Krakowie wraz z załącznikami:kwestionariusz podanie.
- Warunkiem podjęcia Studiów Podyplomowych „Rolnictwo” jest ukończenie studiów wyższych, co najmniej I stopnia (inżynierskich lub licencjackich).
- O przyjęciu decydować będzie kolejność zgłoszeń. Zgłoszenia prosimy kierować pod adresem sekretariatu Studium.
Sekretariat studiów podyplomowych „Rolnictwo”:
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Katedra Agrotechniki i Ekologii Rolniczej
31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
tel. 12 662 43 66
e-mail: kaier@ur.krakow.pl
Charakterystyka:
Studia Podyplomowe „Rolnictwo” organizowane przez Wydział Rolniczo-Ekonomiczny Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie są skierowane do osób, które ukończyły studia wyższe na kierunkach innych niż rolnicze. Program studiów jest zgodny z Ustawą z dnia 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy — Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz o zmianie niektórych innych ustaw. Ukończenie naszych studiów podyplomowych pozwoli zdobyć wiedzę i podstawowe umiejętności związane z kierunkiem studiów oraz uzyskać uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolnego poprzez uzyskanie kwalifikacji zawodowych, jakie stawiane są beneficjentom ubiegającym się o pomoc finansową z programów unijnych, a opisanych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (§ 2, pkt. 2.). Wiedza przekazywana będzie na wykładach i ćwiczeniach przez doświadczonych nauczycieli akademickich UR oraz w czasie zajęć terenowych w Stacjach Doświadczalnych UR i współpracujących z UR - SDOO i gospodarstwami rolnymi
Kwalifikacje:
Uczestnicy studiów podyplomowych „Rolnictwo”, zdobędą wiedzę, umiejętności i kompetencje niezbędnych do skutecznego prowadzenia gospodarstwa rolniczego. Proponowany program studiów obejmuje 230 godzin, na które składa się 6 modułów rolniczych (164 godziny z zakresu nauk rolniczych), 3 moduły ekonomiczno-społeczne (57 godzin) oraz przygotowanie pracy dyplomowej.
Studia kończą się egzaminem dyplomowym oraz wydaniem świadectwa ukończenia studiów podyplomowych zgodnego z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 11 września 2011 r. Dz.U. 196, poz. 1167.
Czas trwania: dwa semestry
Warunki ukończenia studiów:
- uczestnictwo w zajęciach i zaliczenie zajęć przewidzianych w programie studiów
- złożenie pracy podyplomowej w formie projektu opracowanego z wykorzystaniem technik komputerowych
- pozytywny wynik egzaminu dyplomowego
Zestawienie ogólne liczby godzin programu studiów podyplomowych „Rolnictwo”
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Wykłady |
Ćwiczenia |
Razem |
ECTS |
Semestr zimowy |
|||||
1 |
Technika rolnicza (TR) |
16 |
6 |
22 |
3 |
2 |
Gleboznawstwo rolnicze i podstawy nawożenia (GPN) |
22 |
8 |
30 |
3 |
3 |
Nasiennictwo z elementami hodowli roślin (NHR) |
8 |
4 |
12 |
1 |
4 |
Ekonomika i organizacja gospodarstw rolnych z elementami rachunkowości (EGR) |
22 |
8 |
30 |
4 |
5 |
Agrobiznes i podstawy marketingu (APM) |
10 |
5 |
15 |
2 |
6 |
Programy unijne i rozwój obszarów wiejskich (PRO) |
8 |
4 |
12 |
2 |
Razem sem. zimowy |
86 |
35 |
121 |
15 |
|
Semestr letni |
|||||
7 |
Technologie produkcji roślinnej (TPR) |
40 |
16 |
56 |
6 |
8 |
Podstawy produkcji zwierzęcej (PPZ) |
12 |
8 |
20 |
4 |
9 |
Zajęcia terenowe w gospodarstwach rolnych (ZT) |
24 |
24 |
2 |
|
10 |
Seminarium i praca dyplomowa (PD) |
9 |
9 |
3 |
|
Razem sem. letni |
61 |
48 |
109 |
15 |
|
Razem |
147 |
83 |
230 |
30 |