Jednostka prowadząca:
Wydział: Wydział Rolniczo – Ekonomiczny
Katedra: Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
Adres: Al. Mickiewicza 21, 31 – 120 Kraków
Telefon: 12 662 43 66, 12 662 43 82
E mail: kaier@urk.edu.pl
Kierownik: dr hab. Wojciech Szewczyk, prof. URK.
Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
Adres: Al. Mickiewicza 21, 31 – 120 Kraków
Telefon: 12 662 4417
E mail: w.szewczyk@urk.edu.pl
Informacji udziela: mgr inż. Elżbieta Kulig - Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
Więcej informacji o naszych studiach
Link do Internetowej Rekrutacji Kandydatów (IRK)
Warunki przyjęcia:
- Warunkiem przyjęcia na Studia podyplomowe „Rolnictwo” jest złożenie (przesłanie) podania skierowanego do Dziekana Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego UR w Krakowie wraz z załącznikami: kwestionariusz podanie.
- Warunkiem podjęcia Studiów Podyplomowych „Rolnictwo” jest ukończenie studiów wyższych, co najmniej I stopnia (inżynierskich lub licencjackich).
- O przyjęciu decydować będzie kolejność zgłoszeń. Zgłoszenia prosimy kierować pod adresem sekretariatu Studium.
Sekretariat studiów podyplomowych „Rolnictwo”:
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
tel. 12 662 43 66
e-mail: kaier@ur.krakow.pl
Charakterystyka:
Studia Podyplomowe „Rolnictwo” organizowane przez Wydział Rolniczo-Ekonomiczny Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie są skierowane do osób, które ukończyły studia wyższe na kierunkach innych niż rolnicze. Program studiów jest zgodny z Ustawą z dnia 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy — Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz o zmianie niektórych innych ustaw. Ukończenie naszych studiów podyplomowych pozwoli zdobyć wiedzę i podstawowe umiejętności związane z kierunkiem studiów oraz uzyskać uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolnego poprzez uzyskanie kwalifikacji zawodowych, jakie stawiane są beneficjentom ubiegającym się o pomoc finansową z programów unijnych, a opisanych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (§ 2, pkt. 2.). Wiedza przekazywana będzie na wykładach i ćwiczeniach przez doświadczonych nauczycieli akademickich URK oraz w czasie zajęć terenowych w Stacjach Doświadczalnych URK i współpracujących z URK - SDOO i gospodarstwami rolnymi
Kwalifikacje:
Uczestnicy studiów podyplomowych „Rolnictwo”, zdobędą wiedzę, umiejętności i kompetencje niezbędnych do skutecznego prowadzenia gospodarstwa rolniczego. Proponowany program studiów obejmuje 230 godzin, na które składa się 6 modułów rolniczych (176 godzin z zakresu nauk rolniczych), 3 moduły ekonomiczno-społeczne (54 godziny) oraz przygotowanie pracy dyplomowej.
Studia kończą się przygotowaniem pracy dyplomowej ocenianej przez opiekuna i recenzenta oraz wydaniem świadectwa ukończenia studiów podyplomowych zgodnego z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 11 września 2011 r. Dz.U. 196, poz. 1167. Ocenę końcową stanowi 30% oceny pracy dyplomowej oraz 70% średniej z toku studiów.
Czas trwania: dwa semestry
Koszt: 4 200 zł (płatne w dwóch ratach po 2 100 zł)
Warunki ukończenia studiów:
- uczestnictwo w zajęciach i zaliczenie zajęć przewidzianych w programie studiów
- złożenie pracy podyplomowej w formie projektu opracowanego z wykorzystaniem technik komputerowych
Zestawienie ogólne liczby godzin programu studiów podyplomowych „Rolnictwo”
Plan studiów
Nazwa studiów: |
ROLNICTWO DLA ABSOLWENTÓW KIERUNKÓW NIEROLNICZYCH |
Semestr studiów |
1 |
||||||||
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Wymiar ECTS |
Łączny wymiar godzin zajęć |
w tym: |
Forma zaliczenia końcowego** |
||||
wykłady |
seminaria |
ćwiczenia |
|||||||
audytoryjne |
specja-listyczne* |
||||||||
Obowiązkowe |
|||||||||
1. |
Technika rolnicza (TR) |
3 |
22 |
10 |
|
6 |
6 |
E |
|
2. |
Gleboznawstwo rolnicze i podstawy nawożenia (GPN) |
4 |
30 |
16 |
|
6 |
8 |
E |
|
3. |
Nasiennictwo z elementami hodowli roślin (NHR) |
2 |
12 |
6 |
|
|
6 |
E |
|
4. |
Ekonomika i organizacja gospodarstw rolnych z elementami rachunkowości (EGR) |
3 |
30 |
16
|
|
6 |
8 |
E |
|
5. |
Agrobiznes i podstawy marketingu (APM) |
2 |
12 |
8 |
|
4 |
|
Z |
|
6. |
Programy unijne i rozwój obszarów wiejskich (PRO) |
1 |
12 |
8 |
|
4 |
Z |
||
A |
RAZEM W SEMESTRZE |
15 |
118 |
64 |
|
26 |
28 |
- |
|
Semestr studiów |
2 |
||||||||
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Wymiar ECTS |
Łączny wymiar godzin zajęć |
w tym: |
Forma zaliczenia końcowego** |
||||
wykłady |
seminaria |
Ćwiczenia |
|||||||
audytoryjne |
specja-listyczne* |
||||||||
Obowiązkowe |
|||||||||
1. |
Technologie produkcji roślinnej (TPR) |
5 |
63 |
30 |
|
33 |
E |
||
2. |
Podstawy produkcji zwierzęcej (PPZ) |
3 |
20 |
12 |
|
8 |
E |
||
3. |
Zajęcia terenowe w gospodarstwach rolnych (ZT) |
3 |
24 |
|
|
24 |
Z |
||
4. |
Seminarium i praca dyplomowa (PD) |
4 |
5 |
|
5 |
|
|
Z |
|
B |
RAZEM W SEMESTRZE |
15 |
112 |
42 |
5 |
65 |
- - - |
||
Razem dla cyklu kształcenia |
|||||||||
Lp. |
Wyszczególnienie |
Wymiar ECTS |
Łączny wymiar godzin zajęć |
w tym: |
Łączna liczba egzaminów |
||||
wykłady |
seminaria |
ćwiczenia |
|||||||
Audytoryjne |
specja-listyczne* |
||||||||
1 |
Razem dla cyklu kształcenia |
||||||||
w tym : |
obowiązkowe |
30 |
230 |
106 |
8 |
26 |
90 |
6 |
|
fakultatywne |
Nd |
||||||||
2 |
Udział zajęć fakultatywnych [%] |
n/d |