
Jednostka prowadząca:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Wydział Rolniczo – Ekonomiczny
Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
Al. Mickiewicza 21, 31 – 120 Kraków
Kierownik: dr hab. Robert Witkowicz, prof. UR
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
Al. Mickiewicza 21, 31 – 120 Kraków
Telefon: 12 662 43 85
E-mail: robert.witkowicz@urk.edu.pl
Sekretariat: mgr inż. Barbara Czekaj
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
Al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
Telefon: 12 662 43 82 lub 12 662 43 66
E mail: kszur@urk.edu.pl
Link do Internetowej Rekrutacji Kandydatów (IRK)
Warunki przyjęcia:
· złożenie/przesłanie podania skierowanego do Dziekana Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego UR w Krakowie wraz z kwestionariuszem osobowym (kwestionariusz, podanie),
· ukończenie studiów wyższych, co najmniej I stopnia (inżynierskich lub licencjackich),
· o przyjęciu decydować będzie kolejność zgłoszeń.
Zgłoszenia prosimy kierować na adres sekretariatu Studiów Podyplomowych.
Charakterystyka:
Program studiów obejmuje 222 godziny dydaktyczne, w tym 156 godzin z zakresu nauk rolniczych oraz 66 godzin z zakresu jakości surowca zielarskiego, jego wykorzystania i jego pozyskiwania ze stanu naturalnego. W programie oprócz wykładów przewidziano ćwiczenia projektowe, laboratoryjne oraz terenowe prowadzone m. in. w ogrodach botanicznych, ogrodach klasztornych, gospodarstwach uprawiających rośliny zielarskie i gospodarstwach ekologicznych.
Kwalifikacje:
Osoby kończące studia podyplomowe posiadają:
- wiedzę ogólną z dziedziny nauk rolniczych i ekonomiki rolnictwa oraz wiedzę szczegółową z zakresu pozyskiwania surowca zielarskiego, jego wykorzystania oraz oceny jego jakości przez pryzmat składu chemicznego,
- zdolność krytycznej analizy pozyskanej wiedzy i jej praktycznego wykorzystywania do opisu oraz analizy typowych problemów i obszarów działalności rolniczej związanej z produkcją surowca zielarskiego,
- kwalifikacje niezbędne do prowadzenia gospodarstwa rolnego produkującego surowiec roślinny w tym surowiec zielarski.
Studia kończą się przygotowaniem pracy dyplomowej ocenianej przez opiekuna i recenzenta w następstwie czego wydawane jest świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 11 września 2011 r. Dz.U. 196, poz. 1167.
Czas trwania: dwa semestry
Koszt studiów: 4 200 zł (2 100 zł semestr). W cenę wliczone są koszty wszystkich materiałów dydaktycznych oraz koszty wyjazdów na ćwiczenia terenowe.
Warunki ukończenia studiów:
· uczestnictwo w zajęciach i zaliczenie zajęć przewidzianych w programie studiów,
· złożenie pracy podyplomowej i jej pozytywna ocena..
Zestawienie ogólne liczby godzin programu Studiów Podyplomowych „Uprawa i wykorzystanie roślin zielarskich i alternatywnych”
|
Semestr studiów |
1 |
|||||||
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Wymiar ECTS |
Łączny wymiar godzin zajęć |
w tym: |
Forma zaliczenia końcowego** |
||||
wykłady |
seminaria |
ćwiczenia |
|||||||
audytoryjne |
specja-listyczne* |
||||||||
Obowiązkowe |
|||||||||
1. |
Podstawy uprawy roli i roślin (PURR) |
3 |
25 |
10 |
|
15 |
|
E |
|
2. |
Uprawa roślin zielarskich (URZ) |
3 |
25 |
10 |
|
15 |
|
E |
|
3. |
Wymagania glebowe roślin zielarskich (WGRZ) |
1 |
5 |
5 |
|
|
|
Z |
|
4. |
Uprawa roślin alternatywnych (URA) |
1 |
10 |
5 |
|
5 |
|
E |
|
5. |
Ochrona roślin zielarskich (ORZ) |
2 |
10 |
5 |
|
5 |
|
E |
|
6. |
Substancje czynne roślin zielarskich (SCRZ) |
2 |
10 |
10 |
|
|
|
E |
|
7. |
Ocena organoleptyczna produktów ziołowych (OOPZ) |
1 |
4 |
|
|
|
4 |
ZAL |
|
8. |
Używki i przyprawy (UP) |
2 |
12 |
8 |
|
4 |
|
E |
|
A |
RAZEM W SEMESTRZE |
15 |
101 |
53 |
0 |
44 |
4 |
- |
|
|
Semestr studiów |
2 |
|||||||
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Wymiar ECTS |
Łączny wymiar godzin zajęć |
w tym: |
Forma zaliczenia końcowego** |
||||
wykłady |
seminaria |
ćwiczenia |
|||||||
audytoryjne |
specja-listyczne* |
||||||||
Obowiązkowe |
|||||||||
1. |
Uprawa roślin rolniczych (URR) |
2 |
25 |
10 |
|
15 |
|
E |
|
2. |
Uprawa drzewiastych roślin zielarskich (UDRZ) |
1 |
10 |
10 |
|
|
|
E |
|
3. |
Biologiczna ochrona roślin (BOR) |
1 |
10 |
5 |
|
5 |
|
E |
|
4. |
Chronione gatunki ziół (CGZ) |
1 |
5 |
5 |
|
|
|
Z |
|
5. |
Zioła pozyskiwane ze stanu naturalnego (ZPSN) |
1 |
5 |
5 |
|
|
|
Z |
|
6. |
Zioła jako składnik pożywienia (ZSP) |
2 |
10 |
10 |
|
|
|
E |
|
7. |
Projektowanie zielarskich ogrodów przydomowych (PZOP) |
1 |
8 |
|
|
4 |
4 |
Z |
|
8. |
Zioła w kosmetykach (ZK) |
1 |
8 |
4 |
|
|
4 |
Z |
|
9. |
Marketing produktów zielarskich (MPZ) |
2 |
16 |
8 |
|
8 |
|
E |
|
10. |
Seminarium i praca dyplomowa (SPD) |
2 |
4 |
|
4 |
|
|
ZAL |
|
11. |
Ćwiczenia terenowe (TR) |
1 |
20 |
|
|
|
20 |
ZAL |
|
B |
RAZEM W SEMESTRZE |
15 |
121 |
57 |
4 |
32 |
28 |
|
|
Razem dla cyklu kształcenia |
|||||||||
Lp. |
Wyszczególnienie |
Wymiar ECTS |
Łączny wymiar godzin zajęć |
w tym: |
Łączna liczba egzaminów |
||||
wykłady |
seminaria |
ćwiczenia |
|||||||
audytoryjne |
specja-listyczne* |
||||||||
1 |
Razem dla cyklu kształcenia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
w tym : |
obowiązkowe |
30 |
222 |
110 |
4 |
76 |
32 |
0 |
|
|
fakultatywne |
Nd |
|
|
|
|
|
|
2 |
Udział zajęć fakultatywnych [%] |
n/d |
|