
Studia podyplomowe
Rzemieślniczy wyrób żywności tradycyjnej i nowoczesnej
Jednostka prowadząca:
Wydział Technologii Żywności
Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż
Adres: 30-149 Kraków, ul. Balicka 122
Telefon: (0-12) 662-48-52, 662-47-73
E-mail: studia.podyplomowe.ktwipz1@urk.edu.pl
Informacji udziela:
Dr hab. inż. Magdalena Krystyjan, Prof. URK; tel. (0-12) 662-48-52,
Dr inż. Anna Areczuk; tel.: (0-12) 662-47-73
Czas naboru: 15 czerwiec – 15 wrzesień
Dokonanie zgłoszenia rekrutacyjnego na stornie https://irk.urk.edu.pl/
Jednocześnie informujemy, że opłata rekrutacyjna nie dotyczy kandydatów ubiegających się o przyjęcie na studia podyplomowe.
Warunki przyjęcia:
Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na studia podyplomowe zobowiązani są złożyć następujące dokumenty:
- podanie o przyjęcia na studia podyplomowe;
- kwestionariusz osobowy;
- kopię dyplomu ukończenia studiów wyższych — oryginał należy przedłożyć do wglądu;
W przypadku cudzoziemców wymagany jest dyplom ukończenia studiów wyższych w Polsce lub dyplom ukończenia studiów wyższych za granicą uznany lub nostryfikowany na zasadach określonych odrębnymi przepisami.
Charakterystyka:
Studia umożliwiają zdobycie bądź doskonalenie wiedzy przedmiotowej, przez absolwentów szkół wyższych o dowolnym poziomie i profilu, przyporządkowanych do dyscypliny technologia żywności i żywienia, rolnictwo, zootechnika lub pokrewnych. Ponadto słuchacze zdobywają i doskonalą wiedzę z zakresu rzemieślniczego wyrobu żywności tradycyjnej i regionalnej, a także poznają sposoby wytwarzania żywności nowoczesnej.
Absolwent studiów podyplomowych zdobędzie:
- ogólną wiedzę z zakresu żywienia człowieka oraz złożonych procesów technologii żywności, ich wzajemnych powiązań oraz roli człowieka w kształtowaniu tych powiązań,
- pogłębioną wiedzę na temat produkcji żywności tradycyjnej i nowoczesnej, z uwzględnieniem aspektów prawnych, społecznych i środowiskowych,
- praktyczne umiejętności umożliwiające rzemieślniczy wyrób żywności bezpiecznej, o wysokiej jakości,
- zdolności krytycznego rozumienia zdobytej wiedzy i umiejętności do opisu oraz analizy typowych zjawisk i problemów związanych z rzemieślniczym wyrobem żywności tradycyjnej i nowoczesnej.
Kwalifikacje:
Studia kierowane są do absolwentów studiów wyższych magisterskich, inżynierskich i licencjackich wydziałów o kierunku technologia żywności i żywienia, rolnictwo, zootechnika lub pokrewnych. O przyjęciu na studia, jeśli kandydat spełnia wymagania (złożone dokumenty), decyduje kolejność zgłoszeń.
Czas trwania:
Studia podyplomowe „Rzemieślniczy wyrób żywności tradycyjnej i nowoczesnej” są prowadzone w języku polskim, w formie weekendowych zjazdów od października do lipca. Studia trwają 2 semestry i obejmują łącznie 5-6 sobotnio-niedzielnych spotkań dydaktycznych w każdym semestrze. Ponadto, przewidziano zostały dodatkowe terminy na sesje egzaminacyjne oraz egzamin dyplomowy.
Łączna liczba godzin dydaktycznych wynosi 195. Składa się on z 6 modułów (po 3 w każdym semestrze), w tym z 19 przedmiotów (70 godzin wykładów i 125 godzin ćwiczeń) i egzaminu dyplomowego.
Liczba punktów ECTS 30.
Przewidywana minimalna liczba uczestników kursu 28 osób.
Koszty:
Całkowity koszt udziału w studiach podyplomowych wynosi: 5000 zł płatne w dwóch ratach:
- 2500 zł przed rozpoczęciem pierwszego semestru (do 30 września)
- 2500 zł przed rozpoczęciem drugiego semestru (do 28 lutego)
Wpłatę należy dokonywać na konto:
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,
ul. Mickiewicza 21, 30-120 Kraków
nr konta: Alior Bank S.A. 86 2490 0005 0000 4530 1756 3779
W tytule przelewu proszę koniecznie wpisać: S703_Studia podyplomowe_Imię i Nazwisko
WAŻNE: Brak wpłaty pierwszej raty w ww. terminie oznacza rezygnację z udziału w studiach – w takim przypadku rekrutowane będą osoby z listy rezerwowej.