Technologie energetycznego wykorzystania roślin
Jednostka prowadząca:
Wydział: Inżynierii Produkcji i Energetyki
Studia podyplomowe „Technologie energetycznego wykorzystania roślin” mają charakter teoretyczno-praktyczny i są przeznaczone dla osób zainteresowanych wykorzystaniem roślin na cele energetyczne. Studia pozwolą zapoznać się słuchaczowi z tematyką dotyczącą rodzajów i źródeł biomasy wykorzystanej do produkcji biopaliw. Słuchacz zdobędzie wiedzę na temat gatunków roślin energetycznych dotyczącą uprawy, sposobów ich wykorzystania oraz zagrożeń płynących z tego typu działalności (gatunki obce, monokultury itp.) W ramach prowadzonych zajęć przedstawiona zostanie polityka unijna dotycząca stosowania biomasy w energetyce zarówno zawodowej jak i indywidualnej. Planowane zajęcia z przedsiębiorczości dadzą słuchaczom podstawy pozwalające na zakładanie działalności związanej z produkcją biomasy dla energetyki.Słuchacze zdobędą praktyczne umiejętności obejmujące zagadnienia związane z:
- zakładaniem plantacji i doborem roślin w uprawach energetycznych,
- wyborem technologii prowadzenia uprawy oraz zbioru biomasy,
- wyborem technologii przetwarzania biomasy na paliwo,
- sporządzaniem planów finansowych przedsięwzięć,
- planowaniem logistyki biopaliw na rynkach lokalnych oraz krajowych.
Zdobyta przez absolwentów wiedza oraz umiejętności mogą zostać wykorzystane w późniejszej pracy zawodowej związanej między innymi z:
- zakładaniem i prowadzeniem własnych przedsiębiorstw zajmujących się produkcją biomasy na cele energetyczne,
- pracą w jednostkach samorządów lokalnych oraz innych jednostkach doradztwa rolniczego i przemysłowego mających związek z rozwojem rynku energii odnawialnej,
- edukacją z zakresu energetyki odnawialnej przez osoby posiadających uprawnienia pedagogiczne.
Zajęcia dydaktyczne prowadzą nauczyciele akademiccy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz specjaliści z sektora przemysłowego.
Wydział Rolniczo- Ekonomiczny
Integrowana produkcja roślinna (edycja dla doradców rolniczych)Uprawa i wykorzystanie roślin zielarskich i alternatywnychIntegrowana produkcja rolniczaRolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczychRolnictwo ekologiczne, produkty tradycyjne i regionalne – produkcja i certyfikacjaBiomonitoring procesu biologicznego oczyszczania ścieków i odpadów komunalnychRolnictwo - edycja dla doradców rolniczychRolnictwo precyzyjne
Wydział Leśny Edukacja Przyrodniczo-LeśnaGospodarka łowiecka i ochrona zwierzynyInżynieryjne zagospodarowanie lasuSiedliskoznawstwo LeśneOchrona przyrody im. Profesora Stefana MyczkowskiegoUżytkowanie Lasu i Transport Leśny
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji Zastosowanie współczesnych metod hydrologii w inżynierii i gospodarce wodnejRozwój obszarów wiejskich – aspekty gospodarowania przestrzenią i nieruchomościami oraz geodezyjnego urządzania terenów rolnych i leśnychPraktyczne aspekty przetwarzania danych pozyskanych z wykorzystaniem bezzałogowych statków powietrznych (BSP)
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki Wydział Technologii Żywności Żywienie Człowieka i DietetykaŻywienie Człowieka i Dietetyka (studia kwalifikacyjne dla nauczycieli)Dyplomowany enolog - Technologia Winiarska i MiodosytniczaDyplomowany Piwowar - technologia browarnicza z elementami technikiRzemieślniczy wyrób żywności tradycyjnej i nowoczesnejBezpieczeństwo suplementów diety oraz żywności wzbogaconej i specjalnego przeznaczenia
Redaktor strony: mgr inż. Agnieszka Pikul