Dietetyka i dietoterapia - kwalifikacyjne dla nauczycieli
Informacje dla kandydatów na studia podyplomowe
Wydział Technologii Żywności
Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Kierownik: prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
sekretariat: dr inż. Katarzyna Drzewowska
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
telefon: +48 12 662 48 16, +48 12 662 48 14, +48 664 470 745
e-mail: katarzyna.drzewowska@urk.edu.pl
Informacji udziela: dr inż. Katarzyna Drzewowska, prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
Warunki przyjęcia:
- Ukończone studia wyższe I (w tym licencjat) lub II stopnia o dowolnym profilu,
- Dokument potwierdzający uprawnienia do wykonywania zawodu Nauczyciela,
- Dokonanie zgłoszenia rekrutacyjnego na stornie. irk.urk.edu.pl
Jednocześnie informujemy, że opłata rekrutacyjna nie dotyczy kandydatów ubiegających się o przyjęcie na studia podyplomowe
Charakterystyka
Studia kwalifikacyjne dla nauczycieli obejmują 309 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń praktycznych oraz 35 pkt ECTS. Pokrywają zatem wymaganą, minimalną liczbę godzin zajęć zorganizowanych i punktów ECTS, zgodnie z Zarządzeniem Rektora nr 221/2019, z 20 grudnia 2019 r., w sprawie wprowadzenia zasad powoływania i organizacji kształcenia na studiach podyplomowych i kursach dokształcających w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela. Na podstawie art. 68 ust. 3 pkt 4 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.). Załącznik do obwieszczenia Ministra Nauki z dnia 9 lutego 2024 r. (Dz. U. poz. 453).
Studia umożliwiają absolwentom szkół wyższych, legitymujących się potwierdzonymi kwalifikacjami do wykonywania zawodu nauczyciela, nabycie uprawnień do prowadzenia kolejnego przedmiotu z zakresu dietetyki i dietoterapii.
Nauczyciele zdobywają bądź doskonalą wiedzę przedmiotową, dotyczącą m.in.:
- dietetyki ogólnej oraz ukierunkowanej na wybrane grupy, w zależności od wieku i stanu fizjologicznego, żywienia człowieka zdrowego, żywienia klinicznego oraz nowoczesnej technologii gastronomicznej w dietetyce,
- profilaktyki zdrowotnej, umożliwiającej planowanie oraz organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego.
Odbywając zajęcia praktyczne, Nauczyciele doskonalą umiejętności w zakresie przygotowania narzędzi dydaktycznych i realizacji określonej tematyki kształcenia.
Czas trwania: 2 semestry
Termin rozpoczęcia: październik lub styczeń/luty każdego b.r.
Koszt studiów: 5 800 PLN, pokrywany w dwóch ratach (2 X 2 900 PLN)
PLAN STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Dietetyka i dietoterapia – kwalifikacyjne dla nauczycieli
SEMESTR 1
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
ECTS |
|
W tym |
||||
Łączny wymiar godzin zajęć |
Wykłady |
Seminaria |
Ćwiczenia |
|||||
Audytoryjne |
Specjalistyczne |
|
||||||
1. |
Dietetyka ogólna |
5 |
50 |
20 |
10 |
- |
20 |
|
2. |
Żywienie człowieka z elementami fizjologii |
4 |
35 |
10 |
10 |
- |
15 |
|
3. |
Higiena i toksykologia żywności |
3 |
25 |
20 |
- |
- |
5 |
|
4. |
Alergie i nietolerancje pokarmowe |
2 |
15 |
10 |
|
- |
5 |
|
5. |
Żywność specjalnego przeznaczenia |
1 |
10 |
10 |
- |
- |
- |
|
6. |
Patofizjologia |
1 |
5 |
5 |
- |
- |
- |
|
7. |
Opakowania i znakowanie żywności |
1 |
8 |
5 |
3 |
- |
- |
|
RAZEM W SEMESTRZE |
17 |
148 |
80 |
23 |
- |
45 |
SEMESTR 2
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
ECTS |
|
W tym |
||||
Łączny wymiar godzin zajęć |
Wykłady |
Seminaria |
Ćwiczenia |
|||||
Audytoryjne |
Specjalistyczne |
|
||||||
1. |
Technologia gastronomiczna w dietetyce |
4 |
30 |
10 |
5 |
- |
15 |
|
2. |
Psychodietetyka |
3 |
25 |
10 |
5 |
- |
10 |
|
3. |
Dietetyka pediatryczna |
2 |
20 |
8 |
6 |
- |
6 |
|
4. |
Dietetyka geriatryczna |
2 |
16 |
5 |
5 |
- |
6 |
|
5. |
Żywienie kliniczne |
2 |
15 |
10 |
- |
- |
5 |
|
6. |
Żywienie sportowców |
1 |
10 |
5 |
5 |
- |
- |
|
7. |
Zioła przyprawowe i lecznicze w dietetyce |
1 |
10 |
10 |
- |
- |
- |
|
8. |
Egzamin dyplomowy |
1 |
- |
- |
- |
- |
- |
|
RAZEM W SEMESTRZE |
16 |
126 |
58 |
26 |
- |
42 |
SEMESTR 1 lub 2
|
Liczba godzin |
Punkty ECTS |
Zajęcia praktyczne |
35 |
2 |