Studia podyplomowe

     Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło

Informacje dla kandydatów na studia podyplomowe

Wydział Technologii Żywności
Katedra  Żywienia Człowieka i Dietetyki
Kierownik: prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
sekretariat:  dr inż. Katarzyna Drzewowska
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
telefon: +48 12 662 48 16, +48 12 662 48 14,  +48 664 470 745
e-mail: katarzyna.drzewowska@urk.edu.pl 

Informacji udziela: dr inż. Katarzyna Drzewowska, prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska

Warunki przyjęcia:

  • Ukończone studia wyższe I (w tym licencjat) lub II stopnia o dowolnym profilu,
  • Dokument potwierdzający uprawnienia do wykonywania zawodu Nauczyciela,
  • Dokonanie zgłoszenia rekrutacyjnego na stornie. irk.urk.edu.pl

Jednocześnie informujemy, że opłata rekrutacyjna nie dotyczy kandydatów ubiegających się o przyjęcie na studia podyplomowe 

Charakterystyka

Studia kwalifikacyjne  dla nauczycieli obejmują 309 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń praktycznych oraz 35 pkt ECTS. Pokrywają zatem wymaganą, minimalną liczbę godzin zajęć zorganizowanych i punktów ECTS,  zgodnie z Zarządzeniem Rektora nr 221/2019, z 20 grudnia 2019 r., w sprawie wprowadzenia zasad powoływania i organizacji kształcenia na studiach podyplomowych i kursach dokształcających w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela.  Na podstawie art. 68 ust. 3 pkt 4 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.). Załącznik do obwieszczenia Ministra Nauki z dnia 9 lutego 2024 r. (Dz. U. poz. 453).

Studia umożliwiają absolwentom szkół wyższych, legitymujących się potwierdzonymi kwalifikacjami do wykonywania zawodu nauczyciela, nabycie uprawnień do prowadzenia kolejnego przedmiotu z zakresu dietetyki i dietoterapii. 

Nauczyciele zdobywają bądź doskonalą wiedzę przedmiotową, dotyczącą m.in.: 

  • dietetyki ogólnej oraz ukierunkowanej na wybrane grupy, w zależności od wieku i stanu fizjologicznego, żywienia człowieka zdrowego, żywienia klinicznego oraz nowoczesnej technologii gastronomicznej w dietetyce,
  • profilaktyki zdrowotnej, umożliwiającej planowanie oraz organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego. 

Odbywając zajęcia praktyczne, Nauczyciele doskonalą umiejętności w zakresie przygotowania narzędzi dydaktycznych i realizacji określonej tematyki kształcenia.

Czas trwania: 2 semestry

Termin rozpoczęcia: październik lub styczeń/luty każdego b.r.

Koszt studiów: 5 800 PLN, pokrywany w dwóch ratach (2 X 2 900 PLN)

 

PLAN STUDIÓW PODYPLOMOWYCH

Dietetyka i dietoterapia – kwalifikacyjne dla nauczycieli

SEMESTR 1

Lp.

Nazwa przedmiotu

ECTS

 

W tym

Łączny wymiar godzin zajęć

Wykłady

Seminaria

Ćwiczenia

Audytoryjne

Specjalistyczne

 

1.        

Dietetyka ogólna

5

50

20

10

-

20

2.        

Żywienie człowieka z elementami fizjologii

4

35

10

10

-

15

3.        

Higiena i toksykologia żywności

3

25

20

-

-

5

4.        

Alergie i nietolerancje pokarmowe 

2

15

10

 

-

5

5.        

Żywność specjalnego przeznaczenia

1

10

10

-

-

-

6.        

Patofizjologia

1

5

5

-

-

-

7.        

Opakowania i znakowanie żywności

1

8

5

3

-

-

RAZEM W SEMESTRZE

17

148

80

23

-

45

 

SEMESTR 2

Lp.

Nazwa przedmiotu

ECTS

 

W tym

Łączny wymiar godzin zajęć

Wykłady

Seminaria

Ćwiczenia

Audytoryjne

Specjalistyczne

 

1.        

Technologia gastronomiczna w dietetyce

4

30

10

5

-

15

2.        

Psychodietetyka

3

25

10

5

-

10

3.        

Dietetyka pediatryczna

2

20

8

6

-

6

4.        

Dietetyka geriatryczna

2

16

5

5

-

6

5.        

Żywienie kliniczne

2

15

10

-

-

5

6.        

Żywienie sportowców

1

10

5

5

-

-

7.        

Zioła przyprawowe i lecznicze w dietetyce

1

10

10

-

-

-

8.        

Egzamin dyplomowy

1

-

-

-

-

-

RAZEM W SEMESTRZE

16

126

58

26

-

42

SEMESTR 1 lub 2

 

Liczba godzin

Punkty ECTS

       Zajęcia praktyczne   

35

2