Studia podyplomowe

     Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło

Informacje dla kandydatów na studia podyplomowe

Wydział Technologii Żywności
Katedra  Żywienia Człowieka i Dietetyki
kierownik: prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
sekretariat:  dr inż. Katarzyna Drzewowska
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
telefon: +48 12 662 48 16, +48 12 662 48 14,  +18 664 470 745
email: katarzyna.drzewowska@urk.edu.pl 

Informacji udziela: dr inż. Katarzyna Drzewowska, prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska

Warunki przyjęcia:

  • Ukończone studia wyższe I (w tym licencjat) lub II stopnia o dowolnym profilu,
  • Dokonanie zgłoszenia rekrutacyjnego na stronie irk.urk.edu.pl

Jednocześnie informujemy, że opłata rekrutacyjna nie dotyczy kandydatów ubiegających się o przyjęcie na studia podyplomowe 

Charakterystyka

Studia doskonalące  obejmują 274 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń praktycznych oraz  33 pkt ECTS – zgodnie z Zarządzeniem Rektora nr 221/2019, z 20 grudnia 2019 r., w sprawie wprowadzenia zasad powoływania i organizacji kształcenia na studiach podyplomowych i kursach dokształcających w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Studia doskonalące umożliwiają:

  • zdobycie bądź doskonalenie wiedzy przedmiotowej przez absolwentów szkół wyższych o dowolnym profilu, z zakresu m.in.: dietetyki ogólnej oraz ukierunkowanej na wybrane grupy populacyjne w zależności od wieku i stanu fizjologicznego, żywienia człowieka zdrowego, żywienia klinicznego oraz nowoczesnej technologii gastronomicznej w dietetyce, 
  • doskonalenie  wiedzy z zakresu profilaktyki zdrowotnej, umożliwiającej planowanie oraz organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego.

Czas trwania: 2 semestry

Termin rozpoczęcia: październik lub styczeń/luty  każdego b.r.

Koszt studiów: 5400 zł, pokrywany w dwóch ratach (2 X 2 700 PLN)

 PLAN STUDIÓW PODYPLOMOWYCH 
Dietetyka i dietoterapia

SEMESTR 1

Lp.

Nazwa przedmiotu

ECTS

 

W tym

Łączny wymiar godzin zajęć

Wykłady

Seminaria

Ćwiczenia

Audytoryjne

Specjalistyczne

 

1.        

Dietetyka ogólna

5

50

20

10

-

20

2.        

Żywienie człowieka z elementami fizjologii

4

35

10

10

-

15

3.        

Higiena i toksykologia żywności

3

25

20

-

-

5

4.        

Alergie i nietolerancje pokarmowe 

2

15

10

 

-

5

5.        

Żywność specjalnego przeznaczenia

1

10

10

-

-

-

6.        

Patofizjologia

1

5

5

-

-

-

7.        

Opakowania i znakowanie żywności

1

8

5

3

-

-

RAZEM W SEMESTRZE

17

148

80

23

-

45

SEMESTR 2

Lp.

Nazwa przedmiotu

ECTS

 

W tym

Łączny wymiar godzin zajęć

Wykłady

Seminaria

Ćwiczenia

Audytoryjne

Specjalistyczne

 

1.        

Technologia gastronomiczna w dietetyce

4

30

10

5

-

15

2.        

Psychodietetyka

3

25

10

5

-

10

3.        

Dietetyka pediatryczna

2

20

8

6

-

6

4.        

Dietetyka geriatryczna

2

16

5

5

-

6

5.        

Żywienie kliniczne

2

15

10

-

-

5

6.        

Żywienie sportowców

1

10

5

5

-

-

7.        

Zioła przyprawowe i lecznicze w dietetyce

1

10

10

-

-

-

8.        

Egzamin dyplomowy

1

-

-

-

-

-

RAZEM W SEMESTRZE

16

126

58

26

-

42