Dietetyka i dietoterapia
Informacje dla kandydatów na studia podyplomowe
Wydział Technologii Żywności
Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
kierownik: prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
sekretariat: dr inż. Katarzyna Drzewowska
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
telefon: +48 12 662 48 16, +48 12 662 48 14, +18 664 470 745
email: katarzyna.drzewowska@urk.edu.pl
Informacji udziela: dr inż. Katarzyna Drzewowska, prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
Warunki przyjęcia:
- Ukończone studia wyższe I (w tym licencjat) lub II stopnia o dowolnym profilu,
- Dokonanie zgłoszenia rekrutacyjnego na stronie irk.urk.edu.pl
Jednocześnie informujemy, że opłata rekrutacyjna nie dotyczy kandydatów ubiegających się o przyjęcie na studia podyplomowe
Charakterystyka
Studia doskonalące obejmują 274 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń praktycznych oraz 33 pkt ECTS – zgodnie z Zarządzeniem Rektora nr 221/2019, z 20 grudnia 2019 r., w sprawie wprowadzenia zasad powoływania i organizacji kształcenia na studiach podyplomowych i kursach dokształcających w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Studia doskonalące umożliwiają:
- zdobycie bądź doskonalenie wiedzy przedmiotowej przez absolwentów szkół wyższych o dowolnym profilu, z zakresu m.in.: dietetyki ogólnej oraz ukierunkowanej na wybrane grupy populacyjne w zależności od wieku i stanu fizjologicznego, żywienia człowieka zdrowego, żywienia klinicznego oraz nowoczesnej technologii gastronomicznej w dietetyce,
- doskonalenie wiedzy z zakresu profilaktyki zdrowotnej, umożliwiającej planowanie oraz organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego.
Czas trwania: 2 semestry
Termin rozpoczęcia: październik lub styczeń/luty każdego b.r.
Koszt studiów: 5400 zł, pokrywany w dwóch ratach (2 X 2 700 PLN)
PLAN STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Dietetyka i dietoterapia
SEMESTR 1
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
ECTS |
|
W tym |
||||
Łączny wymiar godzin zajęć |
Wykłady |
Seminaria |
Ćwiczenia |
|||||
Audytoryjne |
Specjalistyczne |
|
||||||
1. |
Dietetyka ogólna |
5 |
50 |
20 |
10 |
- |
20 |
|
2. |
Żywienie człowieka z elementami fizjologii |
4 |
35 |
10 |
10 |
- |
15 |
|
3. |
Higiena i toksykologia żywności |
3 |
25 |
20 |
- |
- |
5 |
|
4. |
Alergie i nietolerancje pokarmowe |
2 |
15 |
10 |
|
- |
5 |
|
5. |
Żywność specjalnego przeznaczenia |
1 |
10 |
10 |
- |
- |
- |
|
6. |
Patofizjologia |
1 |
5 |
5 |
- |
- |
- |
|
7. |
Opakowania i znakowanie żywności |
1 |
8 |
5 |
3 |
- |
- |
|
RAZEM W SEMESTRZE |
17 |
148 |
80 |
23 |
- |
45 |
SEMESTR 2
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
ECTS |
|
W tym |
||||
Łączny wymiar godzin zajęć |
Wykłady |
Seminaria |
Ćwiczenia |
|||||
Audytoryjne |
Specjalistyczne |
|
||||||
1. |
Technologia gastronomiczna w dietetyce |
4 |
30 |
10 |
5 |
- |
15 |
|
2. |
Psychodietetyka |
3 |
25 |
10 |
5 |
- |
10 |
|
3. |
Dietetyka pediatryczna |
2 |
20 |
8 |
6 |
- |
6 |
|
4. |
Dietetyka geriatryczna |
2 |
16 |
5 |
5 |
- |
6 |
|
5. |
Żywienie kliniczne |
2 |
15 |
10 |
- |
- |
5 |
|
6. |
Żywienie sportowców |
1 |
10 |
5 |
5 |
- |
- |
|
7. |
Zioła przyprawowe i lecznicze w dietetyce |
1 |
10 |
10 |
- |
- |
- |
|
8. |
Egzamin dyplomowy |
1 |
- |
- |
- |
- |
- |
|
RAZEM W SEMESTRZE |
16 |
126 |
58 |
26 |
- |
42 |