Studia podyplomowe

     Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Godło Polski

Jednostka prowadząca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Wydział Rolniczo – Ekonomiczny
Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
Al. Mickiewicza 21, 31 – 120 Kraków

Kierownik: dr hab. Robert Witkowicz, prof. URK
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
Al. Mickiewicza 21, 31 – 120 Kraków
telefon: 12 662 43 85
e-mail: robert.witkowicz@urk.edu.pl

Sekretariat: mgr inż. Barbara Czekaj
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej
Al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
telefon: 12 662 43 82 lub 12 662 43 66
e mail: kszur@urk.edu.pl


Warunki przyjęcia:

  • złożenie/przesłanie podania skierowanego do Dziekana Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego UR w Krakowie wraz z kwestionariuszem osobowym (kwestionariusz, podanie),
  • ukończenie studiów wyższych, co najmniej I stopnia (inżynierskich lub licencjackich),
  • o przyjęciu decydować będzie kolejność zgłoszeń.

Zgłoszenia prosimy kierować na adres sekretariatu Studiów Podyplomowych.

 

Charakterystyka:

Program studiów obejmuje 222 godziny dydaktyczne, w tym 156 godzin z zakresu nauk rolniczych oraz 66 godzin z zakresu jakości surowca zielarskiego, jego wykorzystania i jego pozyskiwania ze stanu naturalnego. W programie oprócz wykładów przewidziano ćwiczenia projektowe, laboratoryjne oraz terenowe prowadzone m. in. w ogrodach botanicznych, ogrodach klasztornych, gospodarstwach uprawiających rośliny zielarskie i gospodarstwach ekologicznych.

 

Kwalifikacje:

Osoby kończące studia podyplomowe posiadają:

  • wiedzę ogólną z dziedziny nauk rolniczych i ekonomiki rolnictwa oraz wiedzę szczegółową z zakresu pozyskiwania surowca zielarskiego, jego wykorzystania oraz oceny jego jakości przez pryzmat składu chemicznego,
  • zdolność krytycznej analizy pozyskanej wiedzy i jej praktycznego wykorzystywania do opisu oraz analizy typowych problemów i obszarów działalności rolniczej związanej z produkcją surowca zielarskiego,
  • kwalifikacje niezbędne do prowadzenia gospodarstwa rolnego produkującego surowiec roślinny w tym surowiec zielarski.

Studia kończą się przygotowaniem pracy dyplomowej ocenianej przez opiekuna i recenzenta w następstwie czego wydawane jest świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 11 września 2011 r. Dz.U. 196, poz. 1167.

 

Czas trwania: dwa semestry

Koszt studiów: 4 200 zł (2 100 zł semestr). W cenę wliczone są koszty wszystkich materiałów dydaktycznych oraz koszty wyjazdów na ćwiczenia terenowe.

Warunki ukończenia studiów:

  • uczestnictwo w zajęciach i zaliczenie zajęć przewidzianych w programie studiów,
  • złożenie pracy podyplomowej i jej pozytywna ocena.