Jednostka prowadząca:
Wydział: Wydział Technologii Żywności
Katedra/Instytut: Katedra Surowców i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego
Adres: 30-149 Kraków, ul. Balicka 122
Telefon: tel./fax.: (0-12) 662-47-57
Email: ksipow@ur.krakow.pl
Informacji udziela:
Prof. dr hab. Zofia Lisiewska
tel.: 662-47-56
Zofia Chyrc
tel.: 662-47-57;
Warunki przyjęcia:
- podanie o przyjęcie na studia
- kwestionariusz osobowy
- dwie fotografie
Charakterystyka:
Celem studiów jest zapoznanie Słuchaczy z najnowszymi zasadami dotyczącymi systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (GMP, GHP, HACCP, GLOBALGAP) zgodnie z Kodeksem Żywnościowym i normą ISO 22000:2005 oraz systemu zarządzania jakością zgodnie z normą ISO 9001:2008, ponadto ze standardami sieci handlowych BRC i IFS. Studia dają Słuchaczom możliwość poszerzenia wiedzy z zakresu kształtowania bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym (od pola do stołu; od wideł do widelca) a także z zakresu kształtowania jakości produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz napojów.
Kwalifikacje:
Studia kierowane są do absolwentów studiów wyższych magisterskich, inżynierskich i licencjackich wydziałów o kierunku technologia żywności, rolnictwo, ogrodnictwo, ekonomika produkcji rolniczej, towaroznawstwo oraz pokrewnych, a także do osób z dyplomem ukończenia innych kierunków studiów, którzy są zainteresowani tematyką studiów. O przyjęciu na studia, jeśli kandydat spełnia wymagania (złożone dokumenty), decyduje kolejność zgłoszeń. Czas naboru w miarę wolnych miejsc nieograniczony.
Czas trwania:
Dwa semestry, pięć zjazdów w semestrze, zajęcia od piątku po południu do niedzieli do południa. Łączna liczba godzin dydaktycznych w formie wykładów i warsztatów wynosi 200. Przewidywana minimalna liczba uczestników kursu 20 osób.